Jak hodnotíme jakost perel a co ovlivňuje cenu perel?

Jaké nejdůležitější parametry ovlivňují jakost perel?

V zásadě to jsou lesk, odlesky, tloušťka perleti, kvalita povrchu, souměrný tvar a velikost perly.

  Této vlastnosti si na perle všimneme ze všeho nejdříve. Vzniká díky odrazu paprsků světla od vrstev perleti. Perly s vysokým leskem poznáte snadno – uvidíte velký kontrast mezi částí perly, na kterou dopadá přímé světlo a zbytkem perly, někdy vytvoří iluzi “koule” uvnitř perly. Čím vyšší je tento kontrast, tím lépe. Lesk a odlesky závisí na dvou hlavních parametrech: světle dopadajícím na perlu (jeho intenzita a kvalita) a tloušťce perleťové vrstvy perly. Čím je tlustší vrstva perleti, tím zářivější je lesk perly. U mořských perel pak málo lesklý povrch indikuje tenkou vrstvu perleti na perle.

Prohlédněte si perlu ze všech stran pod intenzivním zdrojem světla. Hledejte perly s vysokým kontrastem mezi částmi povrchu perly, na které dopadá přímé světlo a na které nikoli.

 

Odlesky

  Odlesky vznikají na perlách, které mají silnou vrstvu perleti na jádru, jedná se tedy o perly s dlouhou dobou kultivace, jako jsou např. perly jižního Pacifiku (South Sea) nebo Cortézovy perly, Tahitské perly. Perleť musí být dobře zkrystalizována a propojena. Barevné odlesky dobře vyniknou na perlách s nepravidelnými tvary.

 

Tloušťka perleti u mořských perel a jejich lesk

  U mořských perel je to právě tloušťka perleťové vrstvy, která nejvíce rozhoduje o kvalitě perly. Čím je vrstva silnější, tím je její lesk lepší. Kromě tloušťky je ale důležitá i krystalická struktura perleťové vrstvy. Pokud se perleť tvoří příliš rychle, bude méně transparentní. Výsledkem je potom perla s nižším leskem, protože světlo se špatně odráží o vrstvy perleti. Taková perla je potom cenově dostupnější (čínské akoya perly oproti japonským perlám).

  Kvalita perleti je daná teplotou vody, ve které perlorodka žije, stejně jako stabilita životního prostředí a kvalita vody. Např. na perlách v teplých vodách jižního Pacifiku se tvoří perleť až 20x rychleji než ve vodách Číny nebo Japonska. Proto mají japonské perly většinou vyšší lesk a perly jižního Pacifiku zase bohaté barevné odlesky, což je dané silnou vrstvou perleti.

Průměrná tloušťka perleťové vrstvy je u mořských perel asi 10% průměru perly, zřídkakdy překračuje 20%. U vysoce kvalitních perel z jižního Pacifiku, které mají vrstvu perleti tradičně silnější, než ostatní mořské perly mohou mít vrstvu perleti silnější než 40% průměru perly.

  Tloušťku perleťové vrstvy můžeme pouhým okem do určité míry odhadnout, když si pozorně prohlédneme lesk a odlesky perly, zkontrolujeme, jestli se perleť neodlupuje a nejsou v ní praskliny. Dobrou orientaci nám také nabídne vrtaný otvor v perle, kde můžeme zkontrolovat tloušťku perleti na hraně. U velmi slabých vrstev perleti na mořských perlách může také prosvítat kresba perleťového jádra na povrch perly. Toto vše je dobře vidět pokud si posvítíte lampičkou zezadu a perlu jakoby prosvítíte. Takto vždy odhalíte praskliny v perle, které na běžném světle nemusí být patrné.

 

Barevnost perel

Barva je významný faktor, který je třeba brát v úvahu při výběru perlového šperku. Jedná se o faktor čistě subjektivní, není jedna barva krásnější než druhá, hlavní roli hrají vždy osobní preference, odstín pokožky, barva očí a vlasů a příležitost, pro kterou šperk vybíráme. Nebojme se vybírat si z celé barevné škály, kterou nám příroda dává k dispozici. Barevná škála přirozených odstínů perel je široká. Gemologové přitom obecně řadí perly do dvou kategorií: bílá a černá perla. Do kategorie bílá perla - rozumějme světlá perla patří perly bílé, krémové, růžové - lososové až champagne - zlatavé, fialkové lila. Do kategorie perel černých pak řadíme všechny přirozeně tmavé perly v odstínech šedé, zelené, modré, černo fialové. Většina produkce přírodních barev kultivovaných perel je v kategorii světlých perel, z nichž jen malé procento je bílé až krémové. Přirozeně černých perel je ještě méně než perel čistě bílých a jsou proto vysoce ceněné a žádané. Hodnota náhrdelníku z prvotřídních bílých či černých perel, k tomu navíc ideálně kulatých s čistým povrchem se vždy pohybuje v několika desítkách až stovkách tisíc korun. A právě proto, že jsou jak bílé tak černé perly tak žádané a tak obtížně cenově dostupné bývají perly často barevně upravovány - běleny nebo dobarvovány.

U světlých perel hodnotíme dva základní prvky: základní barvu těla perly a její odlesk (odlesk je patrný po okrajích perly, kde dochází k jinému úhlu lomu světla). Přirozená základní barva je v tomto případě nejčastěji krémová, vzácněji sněhově bílá nebo zlatá. Barevný odlesk určuje sekundární barvu, např. dorůžova, dozelena, dostříbrna nebo domodra. Pokud mluvíme o barvě perly, máme tedy na mysli kombinaci základní barvy a jejího odlesku. Např. bílorůžové jsou bílé perly s nádechem do růžova. Takové perly jsou velmi vzácné a drahé. Krémové perly bez barevných odlesků jsou častější a tedy i cenově dostupnější. Pro dosažení čistě bílé barvy bývají krémové perly často běleny. Bělené perly přitom téměř vždy postrádají duhové barevné odlesky které dávají bílým perlám jejich kouzlo a hodnotu.

U ostatních barev perel se k popisu barvy přidává ještě jeden faktor: intenzita barvy od světlé po tmavou. U přirozeně „černých“ kultivovaných perel se může barva pohybovat od světle šedé přes tmavě šedou až k černé, ale zahrnuje také modrou a zelenou a odstíny jsou většinou dozelena nebo dorůžova. U tmavých perel je nejžádanější odstín dozelena, zejména pokud vytváří efekt pavího pera. Růžový odstín na tmavých perlách vytváří světle fialový efekt nebo efekt barvy lilku. Tyto barvy jsou velmi rovněž velmi ceněné. Pro dosažení tmavých a aktuálně módních barev bývají perly na trhu často dobarvovány.

 

Kvalita povrchu

Přemýšlejte o povrchu perly jako by to byla vaše vlastní pokožka. Jen opravdu výjimečně je bez malých vad a kazů. A u perel je tomu podobně. Na povrchu perly se mohou objevit malé kazy, tmavé tečky, důlky nebo malé boule. Čím méně je takových vad na povrchu, tím je perla cennější. Perly, na kterých nejsou zřetelné žádné povrchové vady nebo nerovnosti jsou extrémně vzácné.

Tento faktor není považován za tak důležitý, jako je tloušťka perleti a tedy lesk s odlesky. Malým nepravidelnostem na povrchu perly se nevyhneme, nemusí však být nutně na závadu. Rozhodně si ale musíme dát pozor na praskliny. Praskliny v perleti můžou zásadním způsobem snížit životnost perly, proto se jim snažíme vyhnout.

Někdy mohou tmavé skvrny na povrchu vzniknout i při používání parfému nebo jiné kosmetiky. Takové znečištění by mělo dát odstranit jemným otřením jelenicí či vlhkým hadříkem.

 

Tvary perel

Rozeznáváme tři základní tvarové typy perel:

- Kulaté

- Symetrické

- Barokní

Kulaté perly jsou nejvzácnější a také nejdražší. Symetrické perly mohou mít tvar kapky nebo hrušky a posuzuje se jich symetrie. Barokní perly jsou tvarově nepravidelné. Jejich obliba čím dál více roste a to zejména pokud se jedná o velké perly z jižního Pacifiku, které by jako kulaté byly extrémně drahé, v barokní formě náhrdelníky z těchto perel jsou sice ještě pořád drahé, ale již jsou běžnému člověku dostupné, přitom v případě South sea perel rozhodně nejde o levné perly a vždy se jedná se o nádherný nekonvenční šperk, který bude vhodný pro každou příležitost.

V poslední době se na trh dostávají i další tvary, které se neřadí do žádné z tří základních kategorií. Jedná se například o perly ve tvaru mince, cihličky, kříže a dalších. Kompletní přehled těchto tvarů perel najdete ve speciálním článku na toto téma.

 

Velikost perel

Obecně se dá říci, že čím větší perla, tím má vyšší hodnotu. U různých druhů perel se však velikost posuzuje různě. Například zatímco u akoya perel jsou perly větší než 8mm v průměru považovány za velmi velké, u perel jižního Pacifiku je perla o průměru 8mm považována za malou, v této kategorii je průměrná velikost perel 13-15 mm a až od 16 mm hovoříme o velmi velkých perlách. Proto se také v závislosti na velikosti perly výrazně mění cena. U akoya perel se cena výrazně zvyšuje od velkosti 7 mm, u perel jižního Pacifiku se cena výrazně zvyšuje, pokud mají průměr 15 mm a více.

Jak jsme již zmínili v článku o kultivaci sladkovodních a mořských perel, u mořských variant je velikost perly z velké míry daná velikostí vloženého jádra (korálku). Nicméně čím větší korálek do mušle vložíme, tím je větší šance, že perlotvorka jádro odmítne. Navíc čím větší je vložený korálek, tím je větší je pravděpodobnost, že perla bude mít nekvalitní vrstvu perleti, nepravidelný tvar a vady na povrchu. Proto jsou velké perly o tolik dražší než perly menší.

 

Pozor, prosím respektujte autorská práva - tento text je majetkem Perlomatu a žádná jeho část ani celek nesmějí být publikovány nebo šířeny bez souhlasu autora. Děkujeme.